Venkel is een koolhydraatarme groente met een unieke, frisse anijssmaak. Hoewel het heerlijk is gekookt of geroosterd, vinden wij venkel op zijn best in een rauwe salade. Met dit recept laten we je zien hoe je venkel als basis kunt gebruiken voor een verfrissende salade. In deze salade combineren we dun gesneden rauwe venkel met sappige bloedsinaasappel en knapperige sla. De hazelnoten voegen een smakelijke, krokante bite toe.
Tips voor een lekkere venkelsalade
Het is belangrijk om de venkel dun te snijden, omdat dikkere stukken wat taai kunnen zijn. Bewaar het groene gedeelte van de venkel voor een mooie garnering. Voor de perfecte smaakbalans voegen we bloedsinaasappel toe. Als je geen bloedsinaasappel hebt, kun je ook gewone sinaasappels gebruiken; deze zijn iets zoeter en bevatten wat meer koolhydraten. De dressing houden we eenvoudig, maar smaakvol door olijfolie te mengen met mosterd en een beetje (bloed)sinaasappelsap.
Tips
Deze salade is laag in eiwitten en daarom goed geschikt als bijgerecht. Wil je de salade volwaardig maken? Voeg dan wat kip, ei, feta of geitenkaas toe. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere salade recepten.
PrintKoolhydraatarme venkelsalade
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 5
- Totale tijd: 15
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner, Voorgerecht
Ingrediënten
- handje witte hazelnoten (ongeroosterd)
- 2 venkelknollen
- 1/2 bloedsinaasappel of sinaasappel
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- 1 el sap van bloedsinaasappel
- 1 avocado
- 40 gr rucola slamelange
- zout en peper
Bereidingswijze
- Rooster de hazelnoten lichtbruin in een koekenpan.
- Snijd de venkel in dunne reepjes. Schil de bloedsinaasappel, verwijder het witte deel, en snijd de vrucht in partjes. Prak een paar partjes en gebruik het sap voor de dressing. Snijd vervolgens de avocado in partjes.
- Meng voor de dressing wat bloedsinaasappelsap, olijfolie en mosterd goed door elkaar.
- Doe de venkel, sla en bloedsinaasappel in een kom en meng ze voorzichtig. Garneer met de geroosterde hazelnoten en het venkelgroen.
- Giet de dressing erover en breng op smaak met peper en zout.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
- Calorieën: 319
- Vetten: 27,8
- Koolhydraten: 8,4
- Vezels: 7,3
- Eiwitten: 5,2