Shakshuka is een makkelijk vegetarisch gerecht dat op alle momenten van de dag gegeten kan worden. Op onze website hebben we al een recept voor de traditionele versie met tomaat, maar voor dit recept ruilen we de tomaat in voor de rode paprika. Samen met heel veel kruiden zet je snel een heerlijk gerecht op tafel!
Shakshuka van paprika maken
Paprika is een veel gegeten groenten in Nederland, maar ook in een koolhydraatarm dieet. Met name de rode paprika bevat veel vitamine C en betacaroteen, het stofje dat je lichaam omzet in vitamine A. In traditionele shakshuka recepten wordt paprika vaak als extra groenten toegevoegd. Voor dit recept voegen we als extra groenten, boerenkool toe. Boerenkool is ontzettend gezond en zit boordevol vitamines en mineralen. We gebruiken boerenkool blokjes uit de vriezer die we tijdens het koken van de saus tegelijkertijd ontdooien.
Bij de shakshuka serveren we tortillachips. We maken deze van onze Lowcarbchef wraps. Snij de wraps in vieren en dan elk stuk nogmaals door de helft. Smeer beide kanten goed in met olijfolie zodat ze goed krokant worden. We kruiden de chips zelf met cayennepeper, gedroogde peterselie en zout, maar je kunt hier altijd aanpassingen in maken.
Tips
We serveren de shakshuka met geitenkaas en verse koriander. Je kunt dit weglaten of vervangen door feta en/of verse peterselie. Shakshuka wordt ook weleens gegeten met yoghurt. In plaats van de kaas kun je ook een lepel Griekse yoghurt toevoegen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
PrintKoolhydraatarme paprika shakshuka
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 20
- Porties: 1 portie 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch, Diner
Ingrediënten
Tortilla chips
- 1 Lowcarbchef wrap
- olijfolie
- 1/4 tl cayennepeper
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl gedroogde peterselie
Paprika shakshuka
- 2 rode puntpaprika’s
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 30 ml water
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gemalen koriander
- 1/2 tl gedroogde peterselie
- 1/2 tl paprikapoeder
- 50 gr boerenkool (bevroren)
- 2 eieren (M)
- zout en peper
- 1 handje verse koriander
- 1 schijfje geitenkaas
Bereidingswijze
Tortilla chips
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Snijd de wraps in 8 gelijke delen, zodat er 8 chipjes ontstaan. Leg ze op een bakplaat en smeer beide zijden in met olijfolie, zout, cayenne en gedroogde peterselie.
- Zet de bakplaat in de oven voor 8 tot 12 minuten. Haal ze uit de oven als ze lichtbruin zijn en laat afkoelen.
Shakshuka
- Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokjes. Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verwarm een pan op een middelhoog vuur samen met 1 eetlepel olijfolie. Fruit de ui en bak de paprika tot deze gaar is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een paar minuten. Zet het vuur uit en schep over in een blender.
- Mix de paprika tot er een saus ontstaat. Voeg 30 ml water toe en meng nogmaals. Breng op smaak de kruiden en peper en zout.
- Zet een kleinere koekenpan op middelhoog vuur met wat olie en schenk de paprikasaus over in de pan. Kook de saus een aantal minuten en voeg dan op 2 plekken een blokje boerenkool toe.
- Maak een kuiltje in de saus en breek het ei hierin. Doe dit ook met het andere ei. Laat de saus zachtjes koken.
- Als de eieren bijna gestold zijn, zet je de deksel op de pan en zet je het vuur iets lager. Laat nog ongeveer 5-10 minuten doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en serveer met verse koriander, geitenkaas en de tortilla chips.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: 546
- Vetten: 37,2
- Koolhydraten: 16,2
- Vezels: 17,8
- Eiwitten: 27,4
Wat een goed idee om de tomaten door paprika te vervangen! Zou het ook super simpel met geroosterde paprika uit blik kunnen? Uiteraard ongezoet ☺️
Hi Sanne,
Dat kan zeker, de smaak wordt dan misschien wel wat sterker